Det sista spelet till C64 i Fighting Fantasy-serien

Hur coolt är inte det här omslaget? Det riktigt osar gamla rollspel från åttiotalet och det är faktiskt inte så konstigt att det gör det. Detta grafiska textäventyr är nämligen baserat på ett soloäventyr (ett bokspel för en spelare) skrivet av Ian Livingstone inom ramen för soloäventyrsserien Fighting Fantasy (som han skapade tillsammans med Steve Jackson). De sex första böckerna i serien, av totalt 59, gavs ut på svenska av Rabén & Sjögren. Tyvärr översattes aldrig Temple of Terror.

Flera av böckerna i serien bildade under åttiotalet underlag till datorspel till bland annat Commodore 64. Det mesta tyder på att totalt fem textäventyr inom ramen för Fighting Fantasy-serien släpptes till C64. Anledningen till att jag skriver ”det mesta tyder på” beror på att det finns lite mytbildning kring hur många olika Fighting Fantasy-spel som faktiskt publicerades. Myten handlar om spelet Sword of the Samurai, som har blivit något av textäventyrens variant av den heliga graalen för samlare. De besatta samlarna kommer nog dock att få leta förgäves, för spelet gavs sannolikt aldrig ut. Källan till mytbildningen om spelets faktiska existens är denna reklamannons som publicerades i två datortidningar i december 1986 och Januari 1987. Som ni själva ser marknadsförs Sword of the Samurai  tillsammans med tre utgivna spel, varav ett av dem är Temple of Terror. Som ni kan se är Sword of the Samurai till och med prissatt, både för kassett och diskett till C64.

Bild: Fightingfantasy.wikia.com

Eftersom Sword of the Samurai aldrig nådde butiksdiskarna blev Temple of Terror det sista Fighting-Fantasy spelet som släpptes till Commodore 64 (och en rad andra plattformar). Spelet gavs ut, både på kassett och diskett, år 1987 av Adventure Soft U.K. Ltd. och distribuerades av U.S. Gold Ltd. Det är skapat av Mike and Simon Woodroffe.

Jag har den europeiska kassettversionen av Temple of Terror i min samling.

IMAG0082
Bild: GoNorth.wordpress.com

Det är mer än 20 år sedan jag spelade Temple of Terror på C64 men jag minns det som ganska roligt och utmanande. Jag lyckades dock aldrig klara hela spelet i min ungdom så det får absolut bli en revansch på detta spel inom en snar framtid!

Bild: Lemon64.com
Källor:
http://fightingfantasy.wikia.com/wiki/Temple_of_Terror_(computer_game)

http://www.mobygames.com/game/temple-of-terror
https://sv.wikipedia.org/wiki/Solo%C3%A4ventyr
http://fightingfantasy.wikia.com/wiki/Fighting_Fantasy_Computer_Games
https://en.wikipedia.org/wiki/Temple_of_Terror
http://fightingfantasy.wikia.com/wiki/Sword_of_the_Samurai_(computer_game)
https://en.wikipedia.org/wiki/Adventure_Soft
http://archeogaming.blogspot.se/2012/07/temple-of-terror-advertising-1987.html

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s