Det felstavade spelomslaget

Budgetäventyret Kobayashi Naru är utvecklat av Clive Wilson och Les Hogarth och gavs ut av Mastertronic i februari 1987 för det modesta priset av 1.99 pund. Någonting gick dock rejält snett när omslaget skulle designas. För som ni ser på bilden råkade någon stava titeln fel, och dessutom skicka alltihop på tryck innan misstaget upptäcktes. Men det kanske var lika bra det, för det är nog snarare denna klassiska miss som gör spelet ihågkommet än själva spelupplevelsen i sig.

I strikt bemärkelse är detta inte ett ”rent” textäventyr till följd av att man som spelare inte får skriva in sina kommandon. Istället ger man sina order genom att med joysticken eller tangentbordet klicka på ikoner med ord som är utspridda över skärmen. När man byggt ihop sitt kommando, vilket oftast görs genom att kombinera en ikon som representerar ett verb med ett substantiv som ingår i beskrivningen av rummet, trycker man på joystickknappen eller mellanslagstangenten för att ge ordern.

Bild: Uvlist.net
Bild: GoNorth.wordpress.com

Skälet till ikonsystemet är, enligt Clive Wilson, att Mastertronic ville ha någonting annorlunda som stack av från de traditionella textäventyren. Flera av dåtidens spelrecensenter var dock kritiska till att spelet styrdes med ikoner. Datatidningen Zzap64 hyllade exempelvis spelets låga pris och menade att det var sällan som man fick så mycket frustration för så lite pengar.

Trots detta blev spelet ganska populärt och enligt Clive Wilson såldes över 65 000 exemplar av spelet om man inkluderar alla plattformar. Clive själv säger sig dock förstå att många spelare förmodligen tycker bättre om att skriva in sina kommandon, men som programmerare tyckte han att det var roligare att programmera ett ikonstyrt spel. Totalt tog det sex månader att färdigställa spelet.

Namnet Kobayashi Naru är högst sannolikt inspirerat av Kobayashi Maru, som är ett speciellt prov som förekommer i vissa Star Trek-filmer när de ska testa hur kadetter  som läser på Starfleet Academy hanterar en situation som blir ödesdiger vilket val man än gör.

I textäventyret Kobayashi Naru ska man klara av olika test för att uppnå odödlighet. När spelet börjat befinner du dig i en stängd kammare på planeten Ygor. Du har skickats hit av the Overlord of All för att försöka lösa tre utmaningar baserade på kunskap, visdom och förståelse. Du kan bara utföra en utmaning i taget och måste klara av den innan du kan ta dig an nästa. Det finns ingen återvändo. Misslyckas du så dör du!

Bild: Zee-3.com

Spelets titelbild, som för övrigt är rättstavad, är gjord av Ste Pickford när han arbetade för Binary Design. Den är inte alls lika ödesmättad som spelets bakgrundshistoria utan ger mer sken av att detta handlar om en ganska glättig och gullig historia. Förklaringen ligger förmodligen i det faktum att Binary Design fick ett telefonsamtal från Mastertronic där de uppgav att de snabbt behövde en titelbild till ett spel. Ste visste ingenting om spelet och fick varken se eller provspela det! Den enda information de gav honom var att spelet bland annat innehöll en robot, en pärla och en bläckfisk och utifrån dessa enkla instruktioner designade han en bild. Bilden gjordes ursprungligen på en Amstrad CPC men konverterades sedan till C64.

Den inre baksidan av kassettfodralet innehåller skärmbilder från spelet och ser ut på ser ut på följande vis.

Bild: GoNorth.wordpress.com

Den andra sidan av omslaget innehåller spelets instruktioner.

Och slutligen tar vi en liten titt på kassetten. Notera att även den är felstavad!

Bild: GoNorth.wordpress.com

Källor:

http://www.zee-3.com/pickfordbros/softography/index.php?game=10
http://www.cpc-power.com/index.php?page=detail&num=1262
http://www.syntax2000.co.uk/issues/31/clive.art.txt
http://www.zzap64.co.uk/cgi-bin/displaypage.pl?issue=025&page=062&thumbstart=0&magazine=zzap&check=1
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s