Historian om när Level 9 kastades ut från Rainbird

Storbritanniens två främsta spelstudios för textäventyr är under mitten av åttiotalet Level 9 och Magnetic Scrolls. Level 9 är med Colossal Adventure (1983) först ut på banan av dem båda och formligen sprutar ur sig textäventyr de kommande åren.  År 1986 bestämmer sig Tony Rainbird, som haft ögonen på Level 9 ett tag, att kontraktera dem för att ge ut textäventyr under det brittiska kvalitetsvarumärket Rainbird. Kontraktet innebär ett stort lyft för Level 9 och leder även till att deras spel distribueras till den eftertraktade USA-marknaden. Samma år kontrakterar emellertid Tony Rainbird även den brittiska nykomlingen Magnetic Scrolls och redan när de släpper sitt debutspel The Pawn så får Level 9 se sig omsprungna. Inte minst blir de slagna med hästlängder av Magnetic Scrolls när det gäller den grafiska nivån på spelen.

Tony Rainbird har länge närt en dröm om att på allvar få utmana den amerikanska spelstudion Infocom. Nu när han fått in de mycket lovande Magnetic Scrolls i sitt stall börjar han att göra verklighet av sin vision att försöka ta betydande marknadsandelar på den amerikanska spelmarknaden. Konsekvensen blir att Magnetic Scrolls blir favoriserade av Rainbird och får mycket mer marknadsföring än Level 9 som bittert får stå i skuggan av den nya guldkalven.

Level 9 som har givit ut tre textäventyrsboxar under Rainbirds kvalitetsflagg, nämligen Jewels of Darkness, Silicon Dream och Knight Orc är emellertid precis färdiga med sitt nästa textäventyr, Gnome Ranger. Tony Rainbird, som har allt sitt fokus på Magnetic Scrolls, visar dock föga intresse för textäventyret och konsekvensen blir att Level 9 till slut blir förvisade på dörren, ut i kylan. Samarbetet mellan Level 9 och Rainbird har med andra ord kommit till vägs ände.

Beskedet är naturligtvis tungt för Bröderna Austin, som driver Level 9. De är plötsligt tillbaka där det hela började och får återigen ge ut sina textäventyr i egen regi. Eran med de fina mörkblå Rainbird-boxarna är över för Level 9.

Gnome Ranger är skrivet av Pete Austin och sticker av en del från de tidigare textäventyren av Level 9. Från att tidigare ha publicerat spel med både Fantasy- och SciFi-teman utspelar sig Gnome Ranger i någon slags humoristisk sagovärld. Spelet baseras på KAOS-motorn  som hade utvecklats till spelet Knight Orc som kom några månader innan Gnome Ranger. Med hjälp av KAOS kunde spelet fyllas med varelser som framstod som någorlunda intelligenta och självständigt rörde sig runt i spelvärlden och interagerade utifrån sina egna agendor. De flesta av karaktärerna är dessutom smått excentriska och långt ifrån några moraliska föredömen.

Bild: GoNorth.wordpress.com

Textäventyrets huvudperson är Ingrid Bottomlow som är en nykläckt student från the Institute of Gnome Economics. Nu när hennes studier äntligen är avklarade är det dags att flytta hem igen till sin hemby Little Moaning. Ingrids familj har dock andra planer. De vill under inga omständigheter ha hem sin odrägliga dotter och ser till att hon blir teleporterad till en plats långt ut i vildmarken. Ingrid är dock fast besluten att överleva denna utmaning och lyckas ta sig tillbaka till sin hemby igen.

Gnome Ranger släpptes både på diskett och kassett och precis som för alla andra textäventyr som Level 9 släppte i slutet av sin aktiva period innehöll diskettversionerna bilder medan kassettversionen endast bestod av text. ”Ok”, tänker du, ”då vill jag bara ha diskettversionen!”.

Bild: Gb64.com
Bild: Gb64.com

Exakt så tänkte även många av köparna till spel av Level 9 under den andra halva av åttiotalet, inte minst till följd av att kassett- och diskettversionerna ofta kostade lika mycket. Valet är väl egentligen rätt rimligt men det som många, än idag, inte känner till är att dessa versioner skiljer sig åt. Level 9 ville nämligen kompensera kassettanvändarna, som inte fick åtnjuta bilderna, och stoppade därför in mer fylliga textbeskrivningar av både platser och föremål i kassettversionerna.

Bild: Gb64.com

Konsekvensen av att diskettversionerna var mer attraktiva under åttiotalet blir för oss nutida samlare att vissa textäventyr av Level 9 idag faktiskt är sällsyntare på kassett än på diskett.

Bild: GoNorth.wordpress.com
Bild: GoNorth.wordpress.com

I spelfodralet finns förutom kassetten även en 48-sidig liten bok kallad ”The Gnettlefield Journal”. Det är Ingrid Bottomlows dagbok som är skriven på gnomiska, vilket innebär att alla ord som normalt börjar på N nu börjar på G. Exempelvis: ”I do gnot gnormally keep a diary”. Samma språk används även i textäventyret med formuleringar som ”An exit leads gnorth” och ”What gnow?”

Bild: GoNorth.wordpress.com
Bild: GoNorth.wordpress.com

Texttolken i Gnome Ranger håller imponerande hög klass vilket också är nödvändigt när man ska agera med alla de olika varelser som springer omkring i spelvärlden. Exempelvis klarar texttolken av att hantera kommandon som ”Greenslave, find stinkwort shoot and take it then find me and give stinkwort shoot to me”. En rolig detalj är att texttolken både förstår kommandon på gnomiska och vanlig engelska.

Bild: GoNorth.wordpress.com

Avslutningsvis får jag väl säga att jag tycker att Gnome Ranger utgör en intressant del av textäventyrens historieskrivning.  Det är ett spel som absolut är värt att testas, både på diskett och kassett. Om jag ska klaga på någonting i spelet så får det väl vara att texten skrivs ut lite långsamt.

Bild: GoNorth.wordpress.com
Bild: GoNorth.wordpress.com
Källor:
Christie, Thomas A. The Spectrum of Adventure. A Brief History of Interactive Fiction on the Sinclair ZX Spectrum. Milton Keynes: Extremis publishing.
https://en.wikipedia.org/wiki/Gnome_Ranger

https://www.mobygames.com/game/gnome-ranger

http://www.zzap64.co.uk/cgi-bin/displaypage.pl?issue=032&page=043&thumbstart=0&magazine=zzap&check

http://www.filfre.net/2016/05/tales-of-the-gnome-ranger/

http://www.crashonline.org.uk/49/level9.htm

http://www.gamebase64.com/oldsite/gameofweek/32/gotw_gnomeranger.htm

http://mirrors.ibiblio.org/interactive-fiction/level9/info/Level9_Facts.txt

http://l9memorial.if-legends.org/html/grrev.html

http://l9memorial.if-legends.org/html/austin.html
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s